Ursul Backpack din Alaska a câștigat „Fat Bear Week” cu peste 100.000 de voturi
Ursul brun cu numărul 89, poreclit Backpack, a câștigat competiția anuală „Fat Bear Week”, organizată de Serviciul Parcurilor Naționale din SUA, descrisă drept o „bătălie a dimensiunii, îndemânării, procurării gustărilor și trândăvelii strategice”.
Backpack a obținut 103.344 de voturi, reușind să-l învingă la limită pe rivalul său, un alt urs cunoscut doar sub numărul 910. Aceasta a fost runda finală a competiției organizate de Parcul Național Katmai din Alaska, transmite BBC.
Serviciul Parcurilor Naționale le-a mulțumit celor 16 urși care au „participat involuntar” la acest concurs, care a ajuns anul acesta la cea de-a 13-a ediție. Backpack, despre care un susținător a spus că are atât „rotunjimile, cât și posteriorul impresionant”, se pregătește să intre în hibernare, care poate dura până la șase luni.
Interesant de menționat este că mama lui Backpack, Holly, a câștigat Fat Bear Week în 2019. Numele său nu provine de la forma corpului său, descrisă de un alt susținător ca fiind asemănătoare unui „bec”, ci de la obiceiul pe care îl avea când era pui de a se urca pe spatele lui Holly atunci când aceasta traversa râul Brooks, plin de somoni.
Backpack nu a fost însă lipsit de contestatari. O persoană a spus că, în opinia sa, ursoaica 910, care și-a crescut atât propriul pui, cât și o nepoată adoptată, era „per total un urs mai mare. Backpack doar are posteriorul mai mare”. Un alt fan al ursoaicei a comentat că 910 este atât de rotundă și masivă încât îi merită votul.
Greutățile actuale ale celor doi finaliști nu au fost încă dezvăluite, dar masculii adulți de urs brun cântăresc, în medie, până la 408 kilograme la mijlocul verii și, până în toamnă, acumulează adesea echivalentul a 25% din greutatea corporală. Cei mai mari masculi pot depăși 540 de kilograme, iar femelele sunt mai mici, dar pot ajunge la peste 300 de kilograme.
Puii cântăresc la naștere aproximativ o jumătate de kilogram. „În timpul hibernării, urșii nu mănâncă și nu beau și pierd o treime din greutatea corporală. Supraviețuirea lor pe timpul iernii depinde de acumularea unor rezerve suficiente de grăsime înainte de a intra în bârlog”, au explicat organizatorii.
Din iunie și până la jumătatea lunii octombrie, urșii consumă cantități uriașe de hrană, inclusiv somoni pe care îi prind cu fălcile sau cu labele. În prezentarea lui Backpack se arată că „tenacitatea sa discretă i-a permis să-și găsească locul alături de cei mai mari urși de pe râul Brooks”. Anul trecut, competiția a strâns peste 1,7 milioane de voturi din mai mult de 100 de țări pentru desemnarea campionului la categoria grea.

